01

V tomto článku se podíváme na tisk vysvědčení dle vyhlášky 3/2015 Sb.  Tento způsob tisku je možné používat od 15.1.2015. Postup tisku je pro základní školy i pro střední školy (ročníková vysvědčení) prakticky shodný - liší se v podstatě pouze použitými vzory. Mezi hlavní novinky při tisku vysvědčení podle této vyhlášky patří:

 

  1. Všechny vzory nyní nově pro všechny typy škol obsahují kolonku na QR kód.
  2. Kolonka pro QR se pro ročníková vysvědčení nevyplňuje. QR kód se vyplňuje pouze u vysvědčení, která slouží jako doklad o dosažení stupně vzdělání (QR kód se tedy tiskne pouze deváťákům na základní škole, či žákům příslušného ročníku víceletých gymnázií (2. ročník u šestiletých nebo 4. ročník u osmiletých gymnázií)
  3. Vysvědčení, které je dokladem o získaném vzdělání se tiskne na číslovaný tiskopis, který má jiný rozměr (210x280 mm) než běžná ročníková vysvědčení. Tiskopis je momentálně dostupný pouze u společnosti SEVT a to v bianco i nebianco variantě pro základní a speciální školy a pouze v bianco variantě pro střední školy.
  4. Již nejsou rozlišeny vzory vysvědčení školy s oborem 7901C01 - Základní škola a s oborem 7901B01 - Základní škola speciální, pro oba tyto obory jsou nyní vzory vysvědčení jednotné. Přičemž pro ZŠ speciální také platí předchozí bod 3.

Samotný tisk vysvědčení probíhá v menu Ostatní - Tiskové sestavy - Tisk vysvědčení, kde si vybereme pololetí a třídu. Na zobrazeném formuláři máme možnost pomocí zelených šipek posouvat předměty, přeřazovat předměty z povinných do nepovinných, či říci, že je vůbec nechceme tisknout (červený křížek). Předměty jsou zde ve výchozím nastavení řazeny dle číselníku předmětů (Rozvrh - Předměty - Předměty). V tomto číselníku doporučujeme nastavit pořadí jednotlivých předmětů. Pokud pořadí není nadefinováno, jsou předměty seřazeny abecedně a je potřeba je ručně seřadit pomocí výše zmiňovaných zelených šipek.

Po seřazení předmětů je nutno vyplnit ještě datum na vysvědčení pro první a druhé pololetí. !!!POZOR!!! Jestliže škola vydala žákům za 1. pololetí pouze Výpis z vysvědčení, je nutno obě kolonky nastavit na červnové datum, žáci totiž vysvědčení za obě pololetí obdrží právě až v červnu!!!

Nakonec vyberete ze seznamu dostupných vzorů příslušnou sestavu a stisknete tlačítko Generovat vysvědčení. (Pokud v tomto seznamu žádný vzor vysvědčení nevidíte, je potřeba si jej nejprve nakopírovat. Postup kopírování tiskových sestav před prvním použitím je popsán v uživatelské příručce, sestavy vysvědčení najdete ve složce Ostatní evidence - Vysvědčení). Po stisku tlačítka Generovat vysvědčení se v novém okně otevře hotové vysvědčení. Některé vzory obsahují v horní části přepínače, pomocí kterých je možné vysvědčení ještě donastavit. Typicky je to možnost proškrtnutí některého pololetí, či nastavení, zda chceme, či nechceme tisknout jméno ředitele a třídního učitele. Tato nastavení se však u jednotlivých sestav liší, je potřeba se tedy vždy podívat, zda některé z nich právě nepotřebujete. Použití přepínače je velmi prosté - vyberete ze seznamu požadovanou hodnotu a stisknete tlačítko odeslat - vybrané nastavení se ihned promítne do vygenerovaných vysvědčení.

Posledním krokem je uložit hotová vysvědčení do formátu PDF - toto nastavení je doporučené u vysvědčení typu "bianco" a nezbytně nutné při tisku do předtištěné sestavy. V levé horní části obrazovky klikněte na možnost Uložit a vyberte formát Adobe PDF, v následujícím dialogu zkontrolujte, zda máte kvalitu tisku nastavenu na 100dpi a kvalitu obrázku na 100% a uložte hotová vysvědčení kamkoli do svého počítače. Získaný soubor otevřete, dejte tisk a v tiskovém dialogu vyberte možnost "Skutečná velikost" - bez tohoto nastavení není možné vytisknout vysvědčení do předtištěných vzorů a i při tisku na bianco tímto postupem dosáhnete lepšího výsledku.

Při tisku je tedy dle výše uvedeného nutné vybrat jiný vzor pro žáky devátých ročníků (desátých na ŠZ speciálních) a žáky odpovídajících ročníků na víceletých gymnáziích, než pro ostatní ročníky.

Po vytištění vysvědčení je nutné také zaevidovat Sériová čísla, která jsou na vzorech předtištěna již z výroby. Postup najdete v článku Evidence sériových čísel u vysvědčení, která dokládají získané vzdělání - dle 3/2015 Sb.

Vzory dostupné ve Škole OnLine pro tisk vysvědčení na ZŠ (a ZŠ speciálních):

  • ZŠ klasifikace - list A
  • ZŠ klasifikace - list A (bianco)
  • ZŠ klasifikace - list A 10
  • ZŠ klasifikace - list A 10 (bianco)
  • ZŠ klasifikace - list A 20
  • ZŠ klasifikace - list A 20 (bianco)
  • ZŠ slovní hodnocení - list A (1. pololetí, bianco)
  • ZŠ slovní hodnocení - list A (2. pololetí, bianco)
  • ZŠ - list B (1. pololetí)
  • ZŠ - list B (2. pololetí)
  • Vysvědčení o získání základního vzdělání v základní škole
  • Vysvědčení o získání základního vzdělání v základní škole (bianco)

Vzory dostupné ve Škole OnLine pro tisk vysvědčení na SŠ:

  • Ročníkové vysvědčení střední školy a konzervatoře – do 18 povinných předmětů
  • Ročníkové vysvědčení střední školy a konzervatoře – do 18 povinných předmětů (bianco)
  • Ročníkové vysvědčení střední školy a konzervatoře – do 18 předmětů (získání stupně vzdělání)(bianco)
  • Ročníkové vysvědčení střední školy a konzervatoře – do 30 povinných předmětů (bianco)
  • Ročníkové vysvědčení střední školy a konzervatoře – klasifikací i slovním hodnocením (bianco)


Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

V době distanční výuky je Škola OnLine výborným prostředkem k zadávání domácích úkolů a testů.

Mgr. Jaroslava Studničková
Základní škola v Chotěšově

Zobrazit další...