25

Na konci roku 2016 představilo MŠMT nové vzory tiskopisů přihlášek na SŠ. Tato změna byla nutné  v návaznosti na novou vyhlášku č. 353/2016 Sb. o přijímacím řízení ke střednímu vzdělávání. Nově se na tiskopisech můžeme setkat s políčky pro jednotnou přijímací zkoušku, nebo přiznaná podpůrná opatření ke konání přijímacího řízení. Nové je i pole pro tisk QR kódu.

MŠMT však v samotné vyhlášce, ani v následně vydaných vysvětlivkách k přihláškám nespecifikovalo, co má toto pole obsahovat. Zeptali jsme se proto za Vás pana Rudela, odborného referenta MŠMT pro oblast přijímacího řízení, jak se to má s tímto polem.

Dle jeho vyjádření počítají skutečně nové přihlášky s možností tisku grafického QR kódu, který by mohl středním školám snížit administrativu spojenou s organizací přijímacího řízení. MŠMT však dosud nespecifikovalo doporučení, jak by měl QR kód vypadat a jaké informace by měl obsahovat. MŠMT počítá s vydáním takového metodického doporučení až později a předpokládá jeho aktivní využití až v rámci přijímacího řízení ke vzdělávání na SŠ v roce 2018/2019. Aby se předešlo zmatkům, doporučuje pan Rudel pro letošní rok pole ponechat zcela prázdné.

V souladu s doporučením MŠMT tak na přihlášky v současné době QR kód netiskneme. Jakmile však MŠMT definuje standard pro výměnu informací mezi školami, jsme připraveni na tuto skutečnost reagovat a zajistit tisk QR kódu na přihlášky.



Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Pro volbu školského informačního systému dnes existuje více možností, pro naši školu však byla nejlepší volbou právě Škola OnLine.

Mgr. Václav Vávra

ZŠ MUDr. Emílie Lukášové a Klegova, Ostrava-Hrabůvka

Zobrazit další...