16

Přinášíme vám přehled srpnových novinek a úprav Školy OnLine. Jedná se o několik zajímavých změn, vycházejících z podnětů našich uživatelů. Nezapomněli jsme ani na další aktualizace související s podzimním sběrem dat. A co nového na vás v systému čeká?


Školní matrika

Žáci, kteří se vzdělávají podle §38 školského zákona, musí být nově zařazeni do třídy a ročníku odpovídající svému věku. V souvislosti s touto povinností jsme rozšířili kontrolu chyb na formuláři Export dat ze školní matriky pro MŠMT (Výstupy – Export dat). V případě, že žák, který má u Způsobu plnění školní docházky ve školní matrice evidováno Vzdělávání podle §38 školského zákona a není zařazen ve třídě, budete upozorněni aplikací na tuto skutečnost. Uživatelé budou dle standardních zvyklostí odkázáni na návod k odstranění chybu do uživatelské příručky.

Metodika pro zařazování a evidenci žáků ve školní matrice plnících povinnou školní docházku v zahraničí nebo formou individuálního vzdělávání je platná od 1. září 2023 a můžete si ji stáhnout na tomto odkazu

Výběr zákonného zástupce k provázání s kartou žáka ve školní matrice je nyní uživatelsky přívětivější. Aplikace automaticky nabízí potenciálně vhodné zákonné zástupce pro přidělení. Novinkou je možnost vyhledat už existujícího zákonného zástupce s jiným příjmením a vložit jej na kartu žáka.

 

Využíváte funkci pro hromadné nastavení položek Vašich žáků či studentů v menu Evidence osob – Školní matrika – Žáci/studenti? Pak jistě oceníte možnost nastavit u zobrazených žáků hodnoty pro vybranou položku školní matriky i individuálně, což může znamenat značnou úsporu času.

Suplování a avíza v mobilní aplikaci

Chcete být informováni o provedených změnách ve Vašem rozvrhu? Pokud jste učitel, změnu ve svém rozvrhu zaznamenáte včas díky notifikacím prostřednictvím avíz v mobilní aplikaci. Odesílání notifikací se řídí parametry aplikace „Na které dny zasílat notifikace o změnách v rozvrhu“ a „Kdy mají být zasílány notifikace o změnách v rozvrhu“. Nastavení parametru provede administrátor systému na škole menu Správa aplikace – Nastavení – Parametry aplikace, kategorie Suplování. Určit si lze, v jaký čas a na které dny má být notifikace odesílána.

Kontrola rozvrhu

Uživatele nově upozorňujeme na formuláři Kontrola rozvrhu (Rozvrh a suplování – Rozvrh), který slouží k zobrazení konfliktů v rozvrhu učitelů a místností na skutečnost, že nemá nastaven alespoň jeden z příznaků pro zobrazení konfliktů.

 

Výpis hodnocení a podepisování známek

Používáte na Vaší škole podepisování hodnocení zákonnými zástupci žáků? Pak určitě oceníte na výpisu hodnocení vybrané třídy (Hodnocení – Výpisy hodnocení – Hodnocení ve třídě) možnost zobrazení informace o celkovém počtu nepodepsaných známek.

 

Tiskové výstupy

Nebývá pro Vás při hledání vhodné sestavy popis u tiskového výstupu dostačující informací k tomu, že vybraná sestava generuje přesně data, která požadujete? Postupně pro Vás zapracováváme náhledy tiskových výstupů (Výstupy – Tiskové sestavy – Seznam sestav, záložka Tiskové sestavy Školy OnLine), které by měly přispět k snazší a rychlejší orientaci při výběru sestavy. Již nyní si můžete pomocí tlačítka s okem umístěného u názvu sestavy zhruba u 120 ti sestav vygenerovat jejich náhled.  Zároveň máte rovnou možnost si vybranou sestavu, po tom, co se v náhledu přesvědčíte, že sestava odpovídá vašim potřebám, zkopírovat tiskový výstup pomocí příslušného tlačítka „Kopírovat vybrané sestavy do tiskových sestav organizace“.

Zápisy na akce

Na základě Vašich podnětů jsme doplnili pole s názvem „Náplň“ na Evidenci akcí (Ostatní moduly – Zápisy na akce). Informace v tomto poli lze nově formátovat prostřednictvím html editoru a vkládat hypertextové odkazy. Informace evidované k akci v tomto poli se zobrazují v rozhraní zákonného zástupce včetně připojených funkčních odkazů.

Tisk přihlášek k dalšímu vzdělávání

Při tisku přihlášek k dalšímu vzdělávání s QR kódem (Výstupy – Přihlášky k dalšímu vzdělávání – Tisk přihlášek k dalšímu vzdělávání) byly informace v QR kódu rozšířeny o adresu uchazeče. V případě, že adresa zvoleného uchazeče na přihlášce není zadána korektně dle platného registru adres, zobrazí se uživateli informační hláška s upozorněním. Uživatel má tak možnost vědomě pokračovat v tisku přihlášky případně adresu nejprve opravit a poté zopakovat tisk. Tímto krokem jsme přispěli k efektivnějšímu načítání informací z přihlášek evidovaných v rámci přijímacího řízení.

Aplikace z pohledu zákonného zástupce

Zákonní zástupci a žáci si nově budou moci ve svém rozhraní v menu Ostatní moduly – Osobní údaje – Přehled osobních údajů ověřit správnost svých osobních a kontaktních údajů, evidovaných ve školní matrice a odeslat zprávu s žádostí o změnu např. e-mailu nebo telefonu.

Videonápověda

Podívejte se rovněž na naše nová videa, která jsme pro Vás natočili. Tentokrát jsme se věnovali tématům souvisejících s evidencí údajů o žácích ve školní matrice. Evidenci cizinců, Evidenci rodných čísel a Evidenci žáků vzdělávajících se podle § 38 školského zákona

Kompletní přehled všech změn naleznete po jejich nasazení na ostré servery Školy OnLine na tomto odkazu.

Publikováno v: Novinky z aplikace


Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Velkým podílem ke komfortnímu používání Školy OnLine přispívá i jejich odborně erudovaná, ochotná a prakticky nonstop fungující technická podpora.

Mgr. Václav Vávra

ZŠ MUDr. Emílie Lukášové a Klegova, Ostrava-Hrabůvka

Zobrazit další...