04

Přinášíme vám přehled lednových novinek a úprav systému Školy Online. Přehled těch nejzásadnějších jsme pro Vás shrnuli v následujícím článku. Věříme, že Vám v mnoha ohledech Vaši práci usnadní a zpříjemní. 


HROMADNÉ NASTAVENÍ DATA NA VYSVĚDČENÍ

Zadávání dat na vysvědčení po třídách je již minulostí. S ohledem na řadu podnětů ze strany uživatelů jsme vytvořili nový formulář Výchozí datum na vysvědčení (naleznete v menu Výstupy – Vysvědčení). Prostřednictvím tohoto formuláře můžete nastavit datum na vysvědčení hromadně všem nebo pouze vybraným třídám. Datum nastavený na tomto formuláři se následně zobrazí na vysvědčení žáků v příslušném pololetí při ukládání definice vysvědčení pro dané pololetí. Tímto krokem se celý proces zadání data na vysvědčení značně urychlí. Bližší informace k nastavení výchozího data na vysvědčení a doporučený postup pro jeho nastavení naleznete v uživatelské příručce kapitole Výchozí datum na vysvědčení. 

KONEC DVOJÍ EVIDENCE DAT VYSVĚDČENÍ

Máte již zaevidovaný datum na vysvědčení u žáků a rádi byste stejné datum zaevidovali i na Evidenci ročníkových vysvědčení jako datum vydání? Nové tlačítko Nastavit datum vydání umístěné na formuláři Evidence ročníkových vysvědčení vám toto nastavení zajistí. Po kliknutí na tlačítko se do posledního sloupce s názvem Datum vydání doplní datum evidovaný na vysvědčení u žáků ve zvoleném pololetí.

KOMFORTNĚJŠÍ ZOBRAZENÍ SLOVNÍHO HODNOCENÍ NA UZÁVĚRCE PŘEDMĚTU

Využíváte v rámci průběžného hodnocení slovní hodnocení případně kombinaci známky a slovního hodnocení?  Učitelé mají k dispozici nový nástroj, který mohou využít při uzavírání hodnocení předmětu. Na uzávěrku učitele předmětu jsme na detail žáka doplnili tlačítko Zobrazit slovní hodnocení. S jeho pomocí si můžete nechat zobrazit jednotlivá slovní hodnocení v daném předmětu a přihlédnout k nim při zadávání závěrečného hodnocení.

ROZŠÍŘENÍ FUNKČNOSTI NA KONTROLE EXPORTU PRO MŠMT

Na kontrole exportu na formuláři Export dat ze školní matriky  jsme rozšířili funkčnost o zobrazení výpisu žáků, kteří nejsou zahrnuti do exportu. Jedná se o žáky, kteří mají na kartě označen příznak Nezahrnovat do výkazů případně Žák koná na škole pouze závěrečnou zkoušku (týká se SŠ nebo VOŠ). Prostřednictvím hypertextových odkazů lze kliknout na jméno příslušného žáka, vstoupit na jeho kartu a evidenci opravit. Ještě před samotným odesláním dat na servery MŠMT tak máte možnost odchytit žáky, kteří se Vám do sběru nepředávají z důvodu jejich nesprávné evidence ve školní matrice.


POHODLNĚJŠÍ  ZADÁVÁNÍ DOZORŮ

Také při zadávání dozorů na formuláři Dozory učitelů dlouze přemýšlíte, který učitel je pro dozor ve zvoleném čase nejvhodnější? Pomoci Vám může nový příznak Zobrazit náhled rozvrhu učitele umístěný pod tabulkou s dozory. Po jeho označení se v dolní části rozvine týdenní kalendář s rozvrhem vybraného pedagoga. Můžeme tak snáze volit vhodnou osobu pro dozor v příslušném čase.

SMAZÁNÍ NEBO ÚPRAVA OBECNÉ UDÁLOSTI PŘÍMO Z KALENDÁŘE 

Rozhodli jste se zrušit nebo změnit některou vámi založenou obecnou událost? Nyní stačí ve vašem kalendáři kliknout pravým tlačítkem myši na příslušnou akci a zvolit z nabídky Upravit událost. Na jejím detailu pak buď použijete tlačítko Smazat, nebo provedete a uložíte potřebné úpravy.

ZÁPIS DO TŘÍDNÍ KNIHY OBECNÉ UDÁLOSTI BEZ KOMPLIKACÍ

Používáte obecné události např. pro evidenci seminářů nebo kroužků a následně zapisujete do třídní knihy prostřednictvím obecné události? Nemusíte se již obávat komplikací při zásahu do skupin osob přidělených na obecnou událost.

Při změně účastníků přidělených k Obecné události (přidání či odebrání žáků ve skupinách) již nedochází k problému na číslování třídní knihy a kontrole zápisů do TK.

TISK ROZHODNUTÍ O PŘIJETÍ A PŘESTUPU PŘÍMO ZE ŠKOLNÍ MATRIKY

Tisk rozhodnutí o přijetí již není vázáno pouze na přijímací řízení do ZŠ a Evidenci uchazečů. Přijali jste nového žáka v průběhu školního roku nebo mimo stanovený termín přijímacího řízení do 1. tříd a rádi byste vytiskli Rozhodnutí o přijetí? Pro tyto situace jsme vytvořili nové tiskové sestavy Rozhodnutí o přijetí (ZŠ) (pro generování ze školní matriky) a Rozhodnutí o přestupu (ZŠ) (pro generování ze školní matriky), které lze vytisknout přímo z formuláře Žáci/studenti.

ROZŠÍŘENÍ POLOŽEK PRO EXPORT DO EXCELU

Na formuláři Žáci/studenti je export do Excelu ze školní matriky doplněn o další údaje, které lze nastavit pro export. Pomocí ikony s ozubeným kolem tak můžete exportovat již i část školy, do níž jsou žáci zařazeni, položku způsob plnění povinné školní docházky nebo druh vzdělávání.

SJEDNOCENÍ UŽIVATELSKÉHO ROZHRANÍ EVIDENCE ZÁKONNÝCH ZÁSTUPCŮ

Kartu zákonného zástupce jsme upravili tak, aby se shodovala s podobou karty žáka a přidali záložky s informacemi o Osobních údajích, Adrese a dětech zákonného zástupce.  

Zároveň jsme sjednotili jednu z nejpoužívanějších funkcí a tou je přidělení vazby žáka z karty zákonného zástupce tak, aby korespondovala s chováním aplikace při přidělování vazby zákonného zástupce z karty žáka, kterou jsme pro Vás upravili již v rámci předchozích aktualizací.

Na kartě zákonného zástupce tak naleznete záložku Žáci/Studenti, na které jsou zobrazeny děti s již přidělenou vazbou na zákonného zástupce. Pokud zákonný zástupce vazbu přidělenou nemá, můžete využít dostupných tlačítek pro přidání, odebrání žáka nebo úpravu údajů žáka případně volby pro založení zcela nové karty žáka, který má být na zákonného zástupce přidělen.  

Vyhledání již existujícího žáka a jeho přidělení na zákonného zástupce je tak komfortnější díky dialogovému oknu, které se zobrazí po kliknutí na tlačítko Přidat žáka/studenta. Máme možnost žáka podle příjmení vyhledat a potvrzením výběru zajistit jeho provázání se zákonným zástupcem.  

VYPOŘÁDEJTE SE S DUPLICITAMI PŘI ZAKLÁDÁNÍ KARET ZÁKONNÝCH ZÁSTUPCŮ

Při vytváření nové karty zákonného zástupce systém nově zobrazí upozornění, pokud se vyplněné příjmení a jméno shodují s údaji na jiné, už existující kartě. V případě, že se jedná o tutéž osobu, stačí kliknutím na odkaz přejít na její existující kartu a práci dokončit bez vytvoření duplicitního záznamu.

RYCHLÁ OPRAVA ČÍSLOVÁNÍ HODIN V TŘÍDNÍ KNIZE

Nesouhlasí vám číselná řada odučených hodin v třídní knize a potřebujete hodiny ve vybraném předmětu přečíslovat? Pokud jste administrátor systému, máte nyní možnost použít tlačítko Přečíslovat hodiny na formuláři Správa třídní knihy a uvést tak čísla hodin rychle do pořádku.

ZOBRAZENÍ SKUPINY - ZAMĚSTNANCI PŘI VÝBĚRU ADRESÁTŮ

Upravili jsme chování aplikace na Odeslání zpráv při výběru příjemců ze skupiny Zaměstnanci – skupiny s ohledem na uživatele, který zprávu odesílá. V případě, že skupina není vytvořena, uživateli s rolí učitel se položka pro výběr ze skupin nezobrazuje. Naopak administrátorovi systému se zobrazí informační hláška, že skupina není vytvořena s odkazem na její založení.  

OVLIVNĚTE ZOBRAZOVANÉ INFORMACE K HODNOCENÍ V ROZHRANÍ ŽÁKŮ A RODIČŮ

Požadujete skrýt zobrazování informace o pořadí žáka v rámci získaného hodnocení? Pro tyto účely jsme vytvořili nový parametr aplikace Zobrazovat žákům a zákonným zástupcům pořadí žáka ve třídě na detailu hodnocení. Nastavíme-li parametr na hodnotou Ne, žáci a jejich rodiče pořadí na detailu hodnocení neuvidí.

POHODLNĚJŠÍ VÝBĚR DATA SUPLOVÁNÍ NA ZADÁVÁNÍ SUPLOVÁNÍ

Na formuláři Zadávání suplování upraveno pole Suplování na, určené pro výběr dne suplování. Místo listování v nabídce dní zvolíme příslušné datum pomocí ikony kalendáře.

ROZŠÍŘENÍ FUNKČNOSTI NA FORMULÁŘI VLASTNOSTI ORGANIZACE

Evidujete v rámci Vaší organizace více škol nebo zařízení např. mateřskou školu, školní družinu případně jiný typ školy? Ovlivněte si jejich zobrazování v aplikaci a seřaďte si je dle Vašich potřeb nastavením hodnot ve sloupci Pořadí zobrazení.

ROZŠÍŘENÍ FUNKČNOSTI NA FORMULÁŘI DOPORUČENÍ PRO VZDĚLÁVÁNÍ

Na seznamu doporučení pro vzdělávání jste postrádali informaci o platnosti doporučení, a tak jsme Vám ji na seznam platných doporučení doplnili.  

ZMĚNA CHOVÁNÍ SYSTÉMU PŘI AKTUALIZACI KALENDÁŘE

Máte prostřednictvím školní akce zaevidováno Zrušení výuky a následně jste provedli úpravu rozvrhu s Aktualizací kalendáře? Provedená aktualizace již bude respektovat zrušenou výuku v daném období a nebude v tyto dny generovat rozvrh.

UŽIVATELSKÉ NASTAVENÍ POŘADÍ UCHAZEČE NA VYHODNOCENÍ PŘIJÍMACÍCH ZKOUŠEK - URČENO PRO SŠ

Na formuláři Výsledky přijímacího řízení je nově umožněno editovat pořadí uchazečů v rámci přijímacího řízení. Tímto může škola zajistit jedinečné pořadí uchazečů a zároveň určit pořadí uchazečů, kterým byla prominuta některá z části přijímacího řízení.

ZMĚNY V MOBILNÍ APLIKACI

Nezapomínáme ani na mobilní aplikaci a její funkčnost pro Vás i nadále rozvíjíme. S verzí 3.4.1 již můžete využívat mimo jiné tato rozšíření:

Promítnutí omluvenky z mobilní aplikace do třídní knihy

Upravili jsme proces vyřizování elektronických omluvenek třídním učitelem. Od verze 3.4.1 se už vyřízení omluvenky promítá i do třídní knihy a přehledu absencí.

Rozšíření absence o absenci v předmětu

Žáci a zákonní zástupci nově naleznou v mobilní aplikaci v sekci Absence v její horní části tlačítko Předměty. Přepnou se jím na přehled absencí v jednotlivých předmětech, kde se dozví i procentuální vyjádření absencí za zvolené pololetí.

Kompletní přehled všech změn naleznete po jejich nasazení na ostré servery Školy Online na tomto odkazu.

Publikováno v: Novinky z aplikace


Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Pro vedení školy je jednoduché provádět kontrolu docházky, hodnocení a probrané učivo u jednotlivých žáků nebo celých tříd.

Mgr. Karolína Žáková
SSUPŠ - Zámeček

Zobrazit další...