Vstupy pro srpen 2009

V těchto dnech nabývá účinnosti několik vyhlášek, které se různým způsobem dotýkají oblasti školství a vzdělávání.

Vyhláška 208/2009 Sb. o dokumentaci škol a školských zařízení například mění termín, do kterého musí všechny školy předat individuální data ze školní matriky na ÚIV. Původně měly školy na předání údajů celý měsíc, nově musí předání realizovat do 15. října. Nemalé změny přináší též vyhláška č. 177/2009 Sb., která upravuje organizaci nové maturitní zkoušky.

Poslanec Walter Bartoš z ODS chce prodloužit lhůtu, v níž fyzická osoba, která nemá odbornou kvalifikaci pro přímou pedagogickou činnost, může povolání pedagogického pracovníka vykonávat.

Podle stávající právní úpravy musejí pedagogičtí pracovníci, kteří nesplňují odbornou kvalifikaci, zahájit nejpozději v letošním roce, studium k jejímu získání. Navrženou změnou by se však tato lhůta prodloužila o dalších pět let, tedy na konec roku 2014.

Prezident Václav Klaus tento týden podepsal novelu trestního zákona, která zachovává stávající trestní odpovědnost dětí až od 15 let věku. Původně přitom poslanecká sněmovna přijala návrh, který trestní odpovědnost o rok snižoval.

Již v červnu však dolní komora přijala návrh na její opětovné navýšení. Senát následně novelu zákona neschválil ani nezamítl. Protože však zároveň nepřijal ani žádný z návrhů na úpravu novely, putovala v souladu s ústavou k prezidentovi jako přijatá. Klaus již při podpisu zákoníku, který začne být účinný od počátku roku 2010, označil snížení hranice za „diskutabilní“ a „za důsledek momentální nálady části sněmovny“.

Do funkce vedoucího týmu připravujícího reformu vysokých a vyšších odborných škol byl vybrán členy pracovní skupiny týmu doc. Ing. Jakub Fischer, Ph.D.,  proděkan pro vědu, výzkum a informatiku Fakulty informatiky a statistiky Vysoké školy ekonomické v Praze. Na vedoucím postu individuálního projektu národního Reformy terciárního vzdělávání vystřídá PhDr. Davida Václavíka, Ph.D., který na  tuto funkci z důvodů pracovního vytížení rezignoval,  zůstane ale i nadále členem pracovní skupiny.

Výzkumný ústav pedagogický v Praze uveřejnil dokument „Rámcový vzdělávací program pro dvojjazyčná gymnázia – pilotní verze". Podle pilotních školních vzdělávacích programů zpracovaných na základě tohoto RVP bude od 1. září 2009 počínaje 1. ročníkem zahájena výuka v dvojjazyčných třídách 18 šestiletých gymnázií.

Strana 3 z 4První   Předchozí   1  2  [3]  4  Další   Poslední   
Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Intuitivní systém pro komplexní správu školních dat s lidským přístupem.

Ing. Martin Kocman

Základní škola a mateřská škola Jaroslava Seiferta, Praha 3

Zobrazit další...