22

Chystáte se na kontrolou dat v systému Škola Online? Předáváte data na servery MŠMT poprvé a nevíte, jak správně postupovat? Nebo vás zajímají informace o změnách a novinkách v evidenci dat žáků? Jste na správném místě. V tomto článku shrnujeme důležitá fakta a rady, které by Vám předání dat do matriky ministerstva školství měly usnadnit.


 

Testovací a ostrý server MŠMT

Na testovací server ministerstva školství se můžete přihlásit po celou dobu podzimního sběru, tedy minimálně do 15. října 2023, na adrese https://profa.msmt.cz/matrikas/.

Přístup na ostrý server MŠMT bude dostupný od 30. září do minimálně 15. října 2023 na adrese https://matrika.msmt.cz/matrikas.

 

Jak provést kontrolu a opravu dat ve Škole Online

Ještě před odesláním dat na testovací server doporučujeme zkontrolovat data v aplikaci, a to v menu Evidence osob Školní matrika Export ze školní matriky pro MŠMT. Po kliknutí na tlačítko "Zkontrolovat" vypíše aplikace seznam případných chyb:

Po kliknutí na tlačítko s obrázkem tužky u jména žáka se v novém okně otevře přímo karta dotyčného žáka a je možné na ní provádět potřebné opravy.

Také je možné kliknout přímo na vypsaný text chyby a v novém okně se otevře uživatelská příručka, a to přímo kapitola pojednávající o dané chybě a možnostech jejího odstranění.

Nezapomeňte, že v rámci podzimního sběru předáváte i informace o poskytovaných podpůrných opatřeních. Věnujte tedy pozornost Evidenci doporučení ke vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. Bližší informace k evidenci doporučení v systému Škola OnLine naleznete na tomto odkazu. Aplikace rovněž disponuje tiskovými výstupy, která Vám mohou pomoci při rychlé kontrole aktuálně poskytovaných doporučení a podpůrných opatření.

Novým uživatelům, kteří se se školní matrikou teprve seznamují a na podzim budou s námi předávat údaje ze školní matriky poprvé doporučujeme shlédnout video zaměřené na Evidenci údajů ve školní matrice.

 

Přímý export dat ze školní matriky

Odesílání dat o žácích a studentech ze školních matrik je už třetím rokem dostupné přímo z aplikace Škola OnLine na servery MŠMT. Tuto možnost máte k dispozici v menu Výstupy - Export - Export ze školní matriky pro MŠMT prostřednictvím tlačítka "Exportovat" a následně v části "Nahrát data na server MŠMT":

Není tedy nutné ukládat XML soubory a tyto dále importovat na MŠMT nicméně i tato možnost zůstala v systému zachována. Nevýhodou tohoto způsobu je však při opakovaném stahování souboru přepisování názvu ukládaného souboru prohlížečem. Tento název je nutno pro úspěšné předání souborů vždy opravit na požadovaný název ve správném formátu, což je ten, který se zobrazuje při stažení souboru ze systému.

 

Výhodou přímého exportu je tedy především to, že vám tímto odpadá opakované ruční stahování souborů, rychlost nahrávání dat do aplikace Matrika a v neposlední řadě samozřejmě zajištění větší bezpečnosti dat.

 

Aktuální školení k předávání dat do matriky MŠMT

Chcete se dozvědět všechny potřebné informace o nových položkách, evidovaných ve školní matrice základních škol? Přihlaste se na bezplatné hodinové online školení, které proběhne ve středu 27. září od 14.00.

Komplexní čtyřhodinový webinář, zahrnující veškeré informace k evidenci dat o žácích a k jejich exportu do matriky MŠMT včetně výše uvedených změn, nabízíme v ceně 990,- Kč bez DPH. Absolvovat jej můžete v úterý 3. října od 9.00.

 

Může se Vám hodit

 

Informace z MŠMT:

Aktuální informace pro sběr ze školních matrik včetně vykazování uprchlíků z Ukrajiny naleznete zde.

Základní informace k předávání údajů ze školních matrik ke stažení naleznete zde.

Informace a metodické poznámky k předávaným individuálním údajům ze školních matrik naleznete zde.

Seznam aktuálních číselníků platných pro předávání individuálních dat ze školních matrik naleznete zde.

Vzory formulářů, generovaných z individuálních dat ze školních matrik a vysvětlivky k těmto výkazům – ke stažení naleznete zde.

 

Videonávody:

Odevzdání dat na servery MŠMT – video spustíte zde.

Vyhledání žáka podle interního kódu nebo rodného čísla – video spustíte zde.

Zadávání rodných čísel na kartách žáků ve školní matrice – video spustíte zde.

Evidence žáků vzdělávaných podle § 38 školského zákona ve školní matrice – video spustíte zde.

Evidence cizinců ve školní matrice – video spustíte zde.

 

Články Školy Online:

Změny v evidovaných údajích školní matriky platné od 1. 9. 2023 – článek zobrazíte zde.

Publikováno v: Nepřehlédněte


Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Naše škola je se Školou OnLine velmi spokojena. Po zadání všech potřebných dat nám aplikace velmi dobře slouží a usnadňuje práci...

Mgr. Milena Tomanová

Základní škola a mateřská škola Srch, okres Pardubice

 

Zobrazit další...