24
  

Než se na školách rozběhne pravidelná výuka dle rozvrhu a učitelé budou zapisovat do třídních knih, zadávat hodnocení a využívat dalších funkcí, které vám aplikace nabízí, máme pro vás několik doporučení, týkajících se základních nastavení, jež vám usnadní hladký vstup do nového školního roku. V tomto článku naleznete přehled nejčastějších situací a úskalí, souvisejících se zahájením nového školního roku včetně návodů na jejich řešení a užitečných odkazů.

1. Nemám převedena data na nový školní rok

Nemáte ještě převedena data na nový školní rok? Tento krok je předpokladem pro zahájení další evidence v systému v novém školním roce 2023/2024. Návod na převod dat na nový školní rok naleznete v článku na tomto odkazu. Pustit si můžete rovněž i naše video, které Vás převodem dat provede. 

Před samotným převodem doporučujeme ukončit vzdělávání žáků 9. tříd a žáků, kteří odchází na jinou základní školu, případně gymnázium. Bližší informace k ukončování vzdělávání naleznete zde.

2. Nelze ukončit žáka ve školní matrice 

Nejde vám nastavit datum ukončení vzdělávání žáka ve školní matrice? Pravděpodobně jste si žáka převedli do nového školního roku. Postupujte prosím následovně:

  • Přepněte se do školního roku 2022/2023
  • Vyhledejte příslušného žáka ve školní matrice dle příjmení a vstupte na jeho kartu
  • Stiskněte tlačítko Přehled žáka/studenta ve spodní části formuláře Žáci/studenti
  • Na zobrazením přehledu zkontrolujte, zda neobsahuje záznam se školním rokem 2023/2024
  • Pokud ano, označte jej a klikněte na tlačítko Smazat
  • Vraťte se na kartu žáka a zadejte datum ukončení vzdělávání na záložce Probíhající vzdělávání.

3. Mám žáka zařazeného v nesprávné třídě, případně mám chybně zařazeného žáka opakujícího ročník

Žáka zařazeného do nesprávné třídy jednoduše přesunete ve školním roce 2023/2024 v menu Správa aplikace - Číselníky - Třídy, tlačítko "Složení". Prostřednictvím tlačítka "Převést žáky/studenty", umístěného pod seznamem žáků, přesunete žáka do správné třídy. Datum zahájení uveďte 1. 9. 2023, v poli "Důvod" zvolte "Řádné vzdělávání". 

Chybí Vám po převodu dat informace u žáka, že opakuje ročník nebo jste si převedli žáka do třídy v novém školním roce, ale on na Vaší škole již nepokračuje? Tyto situace mají jednoduché řešení. Je jím karta žáka a editace záznamů na formuláři Přehled žáka studenta, vizte obrázek v předchozím bodu 2. Na tomto formuláři snadno upravíte stav vzdělávání, případně smažete záznam o zařazení do třídy v novém školním roce.

4. Učitelé a žáci nevidí svůj rozvrh v Kalendáři

Máte vygenerován rozvrh v aplikaci Škola Online pro nový školní rok, ale uživatelé jej nevidí ve svých kalendářích? Pravděpodobně jste neprovedli poslední krok tvorby rozvrhu. Tím je Aktualizace kalendáře pro zvolené období, vizte menu Rozvrh a suplování – Rozvrh – Tvorba rozvrhu.

5. Potřebuji založit účty pro žáky/rodiče

Nevíte, jak na založení účtů pro přístup do systému pro nové žáky a zákonné zástupce? S naším návodem tento krok zvládnete snadno a rychle. Jak na založení účtů žáků, rodičů a učitelů, naleznete na tomto odkazu v uživatelské příručce.

6. Potřebuji zaevidovat nové učitele do systému

Nové učitele zaevidujete v menu Evidence osob – Zaměstnanci školy – Učitelé. Nezapomeňte uvést e-mail, který může učitel později využít pro obnovu hesla pro přístup do systému.  Jak na založení účtu učitele, naleznete v odkazu tohoto článku.

7. Jak zaeviduji zahájení školního roku ve Škole Online?

Nevíte, jak promítnout zkrácení doby výuky v prvních dnech nového školního roku? Doporučení, jak na to, naleznete v článku na tomto odkazu.

8. Vybraným žákům se nezobrazují hodiny v rozvrhu

Nezobrazuje se některým žáků rozvrh v kalendáři? Pravděpodobně nemáte dotyčného žáka zařazeného v příslušné skupině u třídy. Doporučujeme proto zkontrolovat rozdělení dětí do skupin v menu Správa aplikace – Číselníky – Třídy, tlačítko "Dělení". Zde ověřte, jestli vám dotyčný žák nechybí v příslušné skupině.

9. Nelze zapsat do třídní knihy ve školním roce 2022/2023

Chybí Vám některé zápisy v třídní knize v předchozím školním roce a učitelé již nemají oprávnění tento zápis provést? Zkontrolujte nastavení ve školním roce 2022/2023 v menu Správa aplikace – Nastavení – Období roku, kde najdete příznak "uzamknout docházku po tomto datu". Pokud jej máte zaškrtnutý, označení tohoto pole zrušte. Třídní kniha se tak odemkne pro chybějící zápisy. Po doplnění všech chybějících záznamů administrátor možnost zápisu do třídních knih opět uzamkne zaškrtnutím zmíněného pole. 

TIP: Pusťte si naše nová videavěnovaná evidenci údajů ve školní matrice, která jsme pro Vás natočili.

Publikováno v: Nepřehlédněte


Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Velkým kladem je přístup do školní matriky a ke všem dalším školním datům prostřednictvím uživatelského jména a hesla z jakéhokoli počítače připojeného k internetu.

Mgr. Václav Vávra

ZŠ MUDr. Emílie Lukášové a Klegova, Ostrava-Hrabůvka

Zobrazit další...