Aktuality o GDPR

Ministerstvo vnitra ČR vydalo 22. 8. 2017 metodické doporučení pro obce k problematice zabezpečení funkce Pověřence pro ochranu osobních údajů podle Obecného nařízení o ochraně osobních údajů.

GDPR v článku 42 definuje, že členské státy EU by měly zavést mechanismy pro vydávání osvědčení o ochraně osobních údajů a nastavit pravidla pro vydávání pečetí/známek dokládajících soulad operací zpracování prováděných správci/zpracovateli s GDPR. Jde v zásadě o jakési obecné identifikátory, které budou deklarovat, že daný subjekt zavedl správná opatření pro ochranu osobních dat (známka kvality). Článek 43 GDPR pak definuje jaké subjekty jsou oprávněné k vydávání takových osvědčení.

Dnešní Hospodářské noviny přinesly zajímavý článek o stavu zavedení GDPR do škol v ČR. Situace je nepřehledná, a vinou ignorace tématu ze strany MŠMT je přístup škol značně nejednotný.

Školy, jako správci osobních údajů, mohou pro určité operace s osobními údaji zvolit zpracovatele, kteří musejí s osobními daty nakládat dle pokynů správce a s plným respektem pravidel GDPR. Příkladem zpracování je například ukládání dokumentů v rámci Office 365, využití Google Forms či vedení školní evidence a komunikace s rodiči prostřednictvím online informačním systému.

Ministerstvo vnitra ČR zveřejnilo návrh zákona, který má nahradit současný zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů. Návrh zákona o zpracování osobních údajů byl předložen do meziresortního připomínkového řízení dne 18. 8. 2017 a do 15. 9. 2017 k němu mohou oprávněné instituce a veřejné orgány přikládat námitky a doporučení.

Úřad pro ochranu osobních údajů, jako dozorový orgán ochrany osobních údajů v ČR, vydal soubor otázek a odpovědí, které se vztahují k tomuto legislativnímu předpisu. Text srozumitelně vykládá všechny pojmy v rámci GDPR a vysvětlí Vám většinu ustanovení této normy.

Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Pro volbu školského informačního systému dnes existuje více možností, pro naši školu však byla nejlepší volbou právě Škola OnLine.

Mgr. Václav Vávra

ZŠ a MŠ MUDr. Emílie Lukášové Ostrava-Hrabůvka

Zobrazit další...
 

Zákaznická podpora